Er du en av dem som velger å bruke kredittkort som en økonomisk støtte i hverdagen? Flere kredittkort tilbyr en tidsperiode uten renter, som kan føles som en gratis låneperiode. I denne artikkelen vil vi forklare hvordan dette fungerer og gi deg tips for å unngå høye rentekostnader.
Det siste året har rentene økt betydelig, både på boliglån og kredittkort. Det er derfor viktig å ha kunnskap om hvordan den rentefrie perioden på kortet fungerer, dersom du velger å benytte deg av dette alternativet. Å ha et kredittkort med renter kan bli en kostbar affære, og ofte den dyreste låneformen tilgjengelig.
Hvordan få mest ut av den rentefrie perioden
De fleste kredittkortene tilgjengelig i Norge kommer med en tidsperiode hvor du kan utsette tilbakebetalingen rentefritt, vanligvis mellom 43 og 60 dager. Men hva bør du tenke på som kredittkortbruker når det gjelder denne perioden? I denne artikkelen vil vi gjennomgå noen viktige punkter du bør være klar over når du benytter deg av den rentefrie utsettelsen av tilbakebetalingen. Selv om det kan være fristende å tenke på den lange rentefrie perioden, er det viktig at du forstår hvordan denne fungerer og hvordan det kan påvirke din økonomi.
Husk alltid å sammenligne ulike kredittkort før du velger det beste kortet for deg og ditt bruk.
Når du bruker kredittkort bør du være oppmerksom på disse faktorene
Når du bruker et kredittkort, vil den rentefrie perioden være knyttet til forfallsdatoen på fakturaen for kortet – Dette betyr at den rentefrie perioden ikke alltid vil være like lang, og avhenger av når du har gjort kjøpet med kortet. Selv om kortet har en rentefri periode som kan være opptil 60 dager, vil det derfor ikke alltid være så mange rentefrie dager tilgjengelig for deg. Det er derfor svært viktig at du har kontroll på antall rentefrie dager du har igjen, slik at du ikke overskrider den rentefrie perioden. Hvis du gjør dette, kan kjøpene du har gjort med kredittkortet bli betydelig dyrere enn det du hadde planlagt.
Det kan være lurt å unngå å ta ut kontanter med kredittkortet ditt – Når du gjør et kontantuttak med kredittkortet vil renten begynne å løpe fra uttaksdatoen, noe som gjør denne typen transaksjon dyrere enn andre. Dette gjelder også hvis du overfører penger fra kredittkortet ditt til en annen konto.
For å unngå renteutgifter bør du alltid betale hele fakturaen på kredittkortet ditt – Når du velger å dele opp betalingen vil renten på den resterende summen begynne å løpe, og rentefritaket vil kun gjelde dersom hele fakturaen betales. Vanligvis vil renten beregnes fra transaksjonsdatoen hvis du velger å dele opp betalingen. Vårt tips er derfor å alltid betale hele fakturaen før forfall, for å unngå renteutgifter.
Slik fungerer den rentefrie perioden
For eksempel, hvis du bruker et kredittkort som gir deg rabatt på bensin når du fyller tanken, kan rentefri perioden se forskjellig ut avhengig av når du fyller tanken:
Eksempel 1:
- Du fyller tanken og betaler med kredittkort den 14 mars.
- Regningen sendes ut 1 april.
- Regningen har forfallsdato 15 april.
- Din rentefrie periode er 32 dager – fra 14 mars til 15 april.
Eksempel 2:
- Du fyller tanken og betaler med bensinkort den 29 mars.
- Regningen sendes ut den 1 april.
- Du får regning med forfallsdato 15 april.
- Din rentefrie periode blir da 13 dager – fra 29 mars til 15 april.
Kredittkort har fordeler ved kontrollert bruk
For å dra nytte av den rentefrie perioden på kredittkortet er det viktig å ha kontroll på når denne starter og slutter. Det er viktig å merke seg at denne perioden kun gjelder for betaling av varer og tjenester, og ikke for kontantuttak. Å ta ut kontanter med kredittkortet kan føre til at du må betale renter fra første dag. Ved å følge disse tipsene kan kredittkortet være en god måte å supplere hverdagsøkonomien på, og du kan dra nytte av rabatter, bonuser, og andre fordeler som følger med kortet, som for eksempel gratis reiseforsikring.
Denne artikkelen inneholder
Toggle