Boligmarkedet nå
Boligmarkedet i Norge har hatt en turbulent tid de siste årene, med perioder med høy prisvekst, nedgang og usikkerhet. Etter en nedgang i boligprisene som startet i september 2022, har prisene nå økt noe i 2024. Med høy etterspørsel og høye boligpriser er det ikke rart at potensielle kjøpere lurer på om det er lurt å kjøpe nå eller vente. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på ulike faktorer som påvirker boligmarkedet i Norge og gi deg råd om hva som kan være lurt å gjøre hvis du vurderer å kjøpe bolig.
Kjøpe bolig i 2024 eller vente?
Årsaken til nedgangen i boligmarkedet i fjor høst var blant annet høy inflasjon, økende renter og økonomisk usikkerhet. Oppgangen den seneste tiden kan ses i sammenheng med lettelser i utlånsforskriften. Det er ventet at boligprisene vil falle moderat gjennom året før de igjen øker. Lav boligbygging bidrar til betydelig boligprisvekst mot slutten av prognoseperioden.
Norges Bank begynte å heve renten fra sensommeren 2021, noe som ga en nedkjøling i boligmarkedet. Mange forventet at den svake prisutviklingen ville fortsette inn i 2024, men i stedet har prisene steget hittil i år. Dette kan knyttes til lettelsen i stresstesten for å få boliglån, som fra nyttår ble redusert fra 5 prosentpoeng til 3 prosentpoeng, og til lettelser i egenkapitalkravet for sekundærboligkjøpere i Oslo. I tillegg medfører det rekordsvake salget av nye boliger at «alle» boligkjøpere nå konsentreres i bruktboligmarkedet, noe som bidrar til å holde prisene der høyere enn de ellers ville vært. Bankenes ønske om at lånekundene selger egen bolig før de kjøper, trekker imidlertid i motsatt retning.
Det er selvfølgelig vanskelig å forutsi hva som vil skje i fremtiden, men det er viktig å vurdere ulike faktorer før du bestemmer deg for å kjøpe eller vente. Det er viktig å merke seg at det norske boligmarkedet er relativt stabilt og har en god historisk utvikling. Selv om det kan være variasjoner og usikkerheter på kort sikt, er det grunn til å tro at det vil fortsette å være en attraktiv investering på lang sikt. Det er likevel viktig å være forsiktig og ikke overbelåne seg, og å følge med på utviklingen i markedet og eventuelle endringer i utlånsreglene.
Boligpriser i Norge
Det er ventet at boligprisene vil falle med 2,3 prosent sammenlignet med året før, og dette innebærer en nedgang i boligprisene (utover vanlig sesong) gjennom høsten og inn i neste år. I 2024 vil boligprisene holde seg om lag på 2023-nivå, men etter hvert som renten settes noe ned igjen fra begynnelsen av 2024 og det bygger seg opp et boligunderskudd grunnet rekordlav boligbygging, vil boligprisene trolig ta seg opp. Det anslås en boligprisvekst på om lag 3 prosent i 2025 og 4 prosent i 2026.
Relativt høy boligbygging sammenlignet med befolkningsveksten har over tid bidratt til å dempe boligprisveksten på landsbasis, men lavere boligbygging og høyere befolkningsvekst bidrar nå til at dette snur. Mange flyktninger fra Ukraina bidrar til å øke boligbehovet, samtidig som boligbyggingen nå er svært lav. Det er også store regionale forskjeller, hvor særlig Oslo skiller seg ut med lav boligbygging.
Trenger du en bolig i dag og du vet at du vil sitte på denne flere år fremover, kan du antagelig gjøre et godt kjøp i dagens markedet.
Finansiering av boligkjøp
Å kjøpe bolig er en stor investering for de fleste av oss, og det kan være en utfordring å finne den nødvendige finansieringen. Det finnes imidlertid flere alternativer når det gjelder finansiering av boligkjøp.
Egenkapital: Egenkapital er det beløpet du selv har spart opp til boligkjøpet. Jo mer du kan bidra med i egenkapital, desto mindre blir lånet du trenger å ta opp. En vanlig regel er at du bør ha minimum 15 % av kjøpesummen i egenkapital. Dette kan imidlertid variere fra bank til bank, og avhenger også av din økonomiske situasjon.
BSU: Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareordning for personer under 34 år som skal kjøpe sin første bolig. BSU gir skattefradrag på inntil 5 000 kroner per år, og du kan spare inntil 300 000 kroner i løpet av spareperioden. Pengene kan kun brukes til å kjøpe bolig eller til nedbetaling av boliglån.
Boliglån: De aller fleste som kjøper bolig, må ta opp et boliglån. Boliglån er en type lån hvor boligen fungerer som sikkerhet for lånet. Det vil si at dersom du ikke klarer å betale tilbake lånet, kan banken selge boligen for å dekke tapet sitt. Boliglån kan ha fast eller flytende rente. Ved fast rente er renten satt for en avtalt periode, mens ved flytende rente vil renten variere i takt med markedsrenten. I Norge har de aller fleste boliglån flytende rente da det har vist seg å være gunstigere over tid, historisk sett.
Kausjonist: Dersom du ikke har tilstrekkelig egenkapital eller inntekt til å få innvilget boliglån alene, kan du få en kausjonist. En kausjonist er en person som stiller seg som medansvarlig for lånet, og som vil betale lånet dersom du ikke klarer å gjøre det selv.
Startlån: Startlån er en type lån som tilbys av kommunen til personer som har problemer med å få innvilget boliglån i vanlige banker. Startlån kan brukes til kjøp av bolig, refinansiering av gjeld eller til utbedring av bolig. Startlån har som regel lavere rente enn vanlige boliglån.
Det finnes mange måter å finansiere boligkjøpet på, og det er viktig å finne den løsningen som passer best for din økonomiske situasjon. Egenkapital og boliglån er de vanligste måtene å finansiere boligkjøpet på, men det finnes også andre alternativer som kan være aktuelle for noen. Det kan være lurt å undersøke flere alternativer og få råd fra en økonomisk rådgiver før du bestemmer deg for hvilken løsning som passer best for deg.
Økonomisk situasjon for boligkjøp
Når du vurderer å kjøpe bolig, er det viktig å ha oversikt over din økonomiske situasjon. Å kjøpe bolig er en stor investering, og det er viktig å være realistisk om hva du har råd til.
Egenkapital: Egenkapital er det beløpet du selv har spart opp til boligkjøpet. Jo mer du kan bidra med i egenkapital, desto mindre blir lånet du trenger å ta opp. En vanlig regel er at du bør ha minimum 15 % av kjøpesummen i egenkapital. Dette kan imidlertid variere fra bank til bank, og avhenger også av din økonomiske situasjon. Jo mer egenkapital du har, jo bedre rentebetingelser kan du få på boliglånet. Trenger du tips til hvordan du kan investere dine sparepenger ,kan du lese mer om dette i vår artikkel om 5 tips for investering av sparepengene dine i 2024.
Inntekt: Din inntekt er også en viktig faktor når det gjelder å vurdere din økonomiske situasjon for boligkjøp. Din inntekt vil avgjøre hvor stort boliglån du kan få innvilget. Bankene vil se på din inntekt og utgifter for å avgjøre hvor mye du kan låne. Det kan være lurt å undersøke hva slags inntekt du må ha for å få innvilget boliglån på den størrelsen du ønsker, og om din nåværende inntekt er tilstrekkelig. Her kan du bruke tommelfingerregelen på 5 ganger inntekt også trekke fra eventuell gjeld du har fra før.
Gjeld: Din gjeld er også en viktig faktor når du skal vurdere din økonomiske situasjon for boligkjøp. Bankene vil se på hvor mye gjeld du har, og hvor mye du betaler i avdrag og renter hver måned. Jo mindre gjeld du har, jo mer har du råd til å betale i avdrag på boliglånet hver måned. Å ta en gjeldssjekk av deg selv, kan være en god ide før du søker om boliglån. Sjekk din gjeldsoversikt i dag!
Andre utgifter: Når du kjøper bolig, vil du også ha andre utgifter enn kun boliglånet. Det kan være lurt å ta høyde for disse utgiftene når du vurderer din økonomiske situasjon for boligkjøp. Eksempler på andre utgifter kan være kommunale avgifter, forsikringer, vedlikehold og reparasjoner.
Når du vurderer din økonomiske situasjon for boligkjøp, er det viktig å ha oversikt over din egenkapital, inntekt, gjeld og andre utgifter. Jo mer du kan bidra med i egenkapital, jo bedre rentebetingelser kan du få på boliglånet. Din inntekt vil avgjøre hvor stort boliglån du kan få innvilget, og din gjeld vil påvirke hvor mye du har råd til å betale i avdrag hver måned. Det kan være lurt å undersøke flere alternativer og få råd fra en økonomisk rådgiver før du bestemmer deg for hvilken løsning som passer best for deg.
Fordelene med å kjøpe bolig i 2024
Det kan være flere gode grunner til å vurdere å kjøpe bolig i 2024. Her er noen av fordelene med å kjøpe bolig i dagens marked:
Høye renter: Rentenivået er fortiden relativt høyt sammenlignet med 1 år tilbake. Dette har blant annet bidratt til å dempe boligprisene ettersom det er dyrere å finansiere boligkjøpet. Det betyr at du kan slippe å måtte konkurrere med så mange om samme bolig og du kan også få en bolig til en litt lavere pris sammenlignet med i fjor. Baksiden er at det i hvert fall kortsiktig er dyrere å betjene lånet.
Muligheter for verdistigning: Boligprisene har steget jevnt og trutt de siste årene frem til september 2022, og det er en god sjanse for at de vil fortsette å stige i fremtiden. Hvis du kjøper bolig nå, kan du dra nytte av en verdiøkning på lang sikt. Dette kan gi deg en god avkastning på investeringen din, og gjøre det enklere å selge boligen med fortjeneste senere.
Stabilt boligmarked: Boligmarkedet har vært relativt stabilt i Norge de siste årene, til tross for at det har vært noen mindre svingninger. Det betyr at du kan være trygg på at du gjør en solid investering når du kjøper bolig nå. Du kan være sikker på at verdien på boligen din vil holde seg stabil, og at du ikke vil oppleve store verditap.
Muligheter for å finne drømmeboligen: Det kan være flere gode muligheter for å finne drømmeboligen nå, særlig hvis du har litt tålmodighet. Mange banker presser np på for at du skal selge boligen før du kjøper ny og det blir derfor ikke like stort hig som tidligere. Du kan finne boliger som har ligget ute for salg en stund, og som derfor kan ha en mer fordelaktig pris enn boliger som nylig har blitt lagt ut for salg.
Risiko ved å vente med å kjøpe bolig
I 2024 kan det være fristende å vente med å kjøpe en bolig, spesielt hvis man er usikker på om man har råd til det eller om det er lurt å investere i eiendom akkurat nå. Men det er viktig å være klar over at det å vente kan også innebære en viss risiko.
For det første kan boligprisene stige ytterligere. Boligprisene har allerede steget kraftig de siste årene, og det er ingen garanti for at denne utviklingen vil avta i årene som kommer. Hvis du venter for lenge med å kjøpe bolig, kan det hende du må betale mer for samme type bolig senere. Dette kan gjøre det vanskeligere å komme inn på boligmarkedet senere, spesielt hvis du er avhengig av å ta opp lån for å kjøpe bolig.
For det andre kan det være vanskeligere å få lån senere. Bankene har strenge krav til lånesøkere, og disse kravene kan endre seg over tid. Hvis du venter for lenge med å kjøpe bolig, kan det hende du ikke lenger oppfyller bankenes krav til å få lån. Dette kan bety at du må spare mer penger eller finne alternative finansieringsmuligheter, noe som kan være tidkrevende og vanskelig.
For det tredje kan du gå glipp av fordeler som følger med å eie bolig. Å eie bolig kan gi deg økonomisk stabilitet og trygghet på lang sikt. Du kan også dra nytte av skattefordeler og verdistigning på boligen din over tid. Hvis du venter for lenge med å kjøpe bolig, kan det hende du går glipp av disse fordelene.
Til slutt kan du gå glipp av muligheten til å finne den perfekte boligen. Hvis du venter for lenge med å kjøpe bolig, kan det hende at du ikke finner den boligen du leter etter når du endelig bestemmer deg for å kjøpe. Det kan være vanskelig å finne en bolig som passer til alle dine behov og ønsker, og det kan ta tid å finne den rette.
Samlet sett er det en risiko ved å vente med å kjøpe bolig i 2024. Hvis du har råd til det og ser etter økonomisk stabilitet på lang sikt, kan det være lurt å vurdere å kjøpe bolig nå. Men det er viktig å være realistisk om din nåværende økonomiske situasjon og å ta hensyn til markedsutviklingen før du tar en beslutning.
Konklusjon
I artikkelen diskuterer vi boligmarkedet i Norge og om det er lurt å kjøpe bolig i 2024 eller vente. Etter en nedgang i boligprisene i september 2022 har prisene økt noe i 2024. Lettelser i utlånsforskriftene, redusert egenkapitalkrav og rekordsvakt salg av nye boliger bidrar til at «alle» boligkjøpere nå konsentreres i bruktboligmarkedet, noe som bidrar til å holde prisene der høyere enn de ellers ville vært. Det er ventet at boligprisene vil falle moderat gjennom året før de igjen øker, og det er viktig å være forsiktig og ikke overbelåne seg. Boligbyggingen er nå svært lav, samtidig som befolkningsveksten øker, noe som bidrar til å øke boligbehovet. Det anslås at boligprisene vil stige igjen fra 2024, men med store regionale forskjeller. For de som trenger en bolig og vet at de vil sitte på den i flere år fremover, kan de gjøre et godt kjøp i dagens markedet. Det finnes imidlertid flere alternativer når det gjelder finansiering av boligkjøpet, og det er viktig å vurdere disse nøye før du bestemmer deg for å kjøpe.
Denne artikkelen inneholder
Toggle